bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 9 (490) septembrie 2006

SCRIITORII ȘI SECURITATEA

 

Vasile DAN

Recunosc, cu suferința am o problemă morală

Nu națiunea are o problemă morală, ci doar unii dintre noi. Iar „a avea o problemă moral㔠nu trebuie neapărat tratat ca o mare nenorocire. Cred, mai degrabă, că e mai rău să n-ai nici o problemă morală. Să te crezi tu însuți imaculat, ferit de orice păcate mai vechi sau mai noi, incoruptibil, decît să ai una pe care să ți-o mărturisești ție însuți întîi, apoi altora. Să o analizezi sincer, chiar dacă dureros, de care apoi să scapi finalmente vindecîndu-te ca de o boală grea. Aceasta-i problema: să degajăm din noi acest sentiment apăsător, insuportabil, ca o fatalitate, că a fi trăit cei mai mulți ani ai vieții noastre în comunism, pînă în 1989 – ei, da, și coabitat, uneori nu neapărat insuportabil (cum altfel?, biologic au fost doar cei mai frumoși ani ai noștri în pofida contextului), alteori, în schimb, ca într-un iad pe pămînt - ar fi fost un păcat de moarte. Unul, să zicem, ca în Biserică, îndreptat direct împotriva Sfîntului Spirit (Duh).

Îl desfid pe oricine îmi spune astăzi, și care în decembrie 1989 a avut aproximativ vîrsta mea (41 de ani) sau e mai mare, că nu și-a intersectat deloc biografia, opera, cariera lui cu sistemul omniprezent comunist. Sigur, în proporții diferite, cu efecte asupra lui și a operei lui diferite. In funcție de caracter, șansă, abilități personale. Cu trei excepții: sinucigașii (inclusiv cei care și-au castrat vocația, inclusiv literară), deținuții politici (ei sînt însă o variantă, cel puțin social, a sinucigașilor) și fugiții din țară în neagra străinătate. Eu, din această perspectivă, recunosc cu suferință, la care nu mă zgîrcesc, c㠓am o problemă morală”. Dar de m-aș fi născut eu, precum noii noștri procurori, ceva mai tîrziu? Bunăoară la sfîrșitul anilor ’80? Mai vorbeam eu astăzi așa?