bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 7-8 (488-489) iulie-august 2006

PROZA

 

Florin ARDELEAN

Fotograme din Rai

I

 

1.

Dumnezeu s-a decis s-o facă pe Eva din coasta lui A­dam, într-o zi ploioasă. Poate pentru că pe Adam l-a fă­u­rit într-o zi solară. A migălit la operă, El însuși sedus de for­ma ce-a făcut po­sibil viciul. Cum nu i-a fost de a­juns materialul, S-a gândit să nu risipească nimic. După ce primul locatar al  Raiului s-a tăiat împrejur, Domnul a găsit de cuviință să se distreze. Din mi­ca materie excizată a plămădit clitorisul Evei. Proverbul așchia nu sare de­parte de trunchi, a­chiziție mult mai târzie a geniului po­pu­lar, și-a găsit astfel o aplicație cât se poate de voluptoa­să.

Era spre amurg și toate au apucat să trepideze. Cu spai­mă, Tatăl a avut intuiția că orice păcat poate avea o scu­ză temeinică.

 

2.

Lui Adam i s-a facut somn. Dumnezeu era cufundat în drama teodiceei. Eva avea chef de zumbăială. A văzut o îngereasă mai nurlie, sub un măslin, cu țâțele expuse la soare și cu pi­cioarele vag desfăcute. Aripile nu le-a observat. Pesemne, nu vezi decât ceea ce e de văzut.

— Ce faci?

— Mă relaxez, îi răspunse îngereasa provocatoare.

I s-a făcut. S-a apropiat. Pofticioasă fiind, a uitat de avertismentul Domnului, să nu muște niciodată din ceea ce i se oferă, s-a aplecat și a mușcat-o de sfârc. Un spasm – primul din preistoria erosului. A simțit că-i place a­tât de mult! Adam s-a trezit spre amurg. Fără nici o trebuință. I s-a întâmplat de-a căscat prima oară…

Întâmplarea a avut o consecință dramatică: în a­ceeași zi, Domnul a decis ca toate în­ge­resele să fie la fel – în afara aripilor, nimic nu mai era vizibil.

 

3.

Era înspre amurg. Șarpele filosofa cu heruvimii despre viclenie. Eva terminase de fiert ter­ciul pentru ci­nă. Adam s-a așezat la masă, flămând. Era frânt.

— Ai avut o zi bună?, se interesă Eva.

— Da. Cred că da, ezită, totuși Adam.

În ziua aceea a descoperit cum se făurește furca. Din neatenție, o strachină a alunecat și s-a făcut țăndări. E­va s-a aplecat și Adam i-a văzut fructul copt. S-a ridicat, ră­vășit, dornic de împreunare. Dar Dumnezeu i s-a arătat și, printr-un gest, l-a obligat la înfrânare. Atunci, chiar a­tunci, s-a auzit primul oftat al bărbatului, dar și cel dintâi surâs al femeii. Disperat, Domnul abia aștepta să se coacă merele.

 

4.

Sfântul Petru plivea un strat cu morcovi. Adam în­văța tabla înmulțirii, sub atenta su­pra­veghere a doi ar­hangheli. Fusese o zi cu totul plăcută. Vreo 28 de grade la umbră, ostrovul plin-ochi cu păstrăvi delicioși, iar Dum­nezeu terminase de împachetat. Trebuia să plece, într-un control, la un Înger despre care orficii din rai spu­neau că va fi un Decăzut.

— Ce sunt aceia, Sfinte Petru?, întrebă galeșa Eva, în bikinei din ace de ienupăr.

— Morcovi, Preacinstit-o.

Și puse Sfântul mâna și smulse doi-trei. Eva, vă­zându-i, păli. In noaptea ce-a urmat a a­vut primul vis. Mar­chizul de Sade i s-a arătat, cu scârboșenii felurite.

 

5.

Ploaia cădea în valuri, calmând toropitoarele ore ale amurgului. Stăteau pe verandă și admirau grădina E­de­nului, absorbind cu lăcomie micul potop.

— Hai!

N-a mai apucat să-i răspundă. Eva l-a tras pe mij­locul aleii. Ploaia cădea peste trupurile lor. Înfiorați, se bu­curau și chiuiau.

— E minunat!, exclamă Adam.

Picăturile îi provocau Evei dulci fioruri, ca într-o îm­brățișare a cărui dor neștiut îl gesta. Adam intră în e­recție, fără ca el să știe despre ce este vorba. Abia când a atins-o a simțit că e ceva în neregulă. Avea, tocmai atunci, intuiția neregulii fabuloase. Îl strânse de mână.

Chiar în clipa aceea s-a auzit ceva bu­buind. Spe­ri­ați, s-au refugiat pe verandă. Din pri­ma îm­bră­țișare fără pă­cat s-a ivit tunetul.

 

6.

Erau, amândoi, pe un tăpșan semănat cu trifoi, cam de un hectar. Adunau nutrețul us­cat și făceau mici că­pițe. La un moment dat, se arătă Domnul.

— Ce faceți, fiii mei?

— Adunăm nutreț, pentru capră.

— Ți-am adus un dar, a zis, adresându-se Evei.

Apoi, Domnul a scos un fel de șorțuleț din frunze de palmier, cu care a încins-o, pe la mijloc. A luat de­ci­zia doar pentru că Lucifer prea dădea târcoale Evei, du­pă ce a făurit-o în chipul atât de bine cunoscut. Adam se re­zăma în furcă. Nu primi nimic. Dar din clipa a­ceea, pri­virile lui căutau mereu să deslușească ceea ce fusese, prin grație divină, acoperit.

Cu știință sau nu, Dumnezeu fusese un agent pro­vocator. Primul dintr-o serie cu totul re­probabilă.

 

7.

Adam și Eva se odihneau pe niște stânci, mai sus de coliba în care locuiau. Toată ziua au făcut curat. Urma un fel de inspecție sanitară a îngerilor care aveau sub con­trol starea de să­nătate a Paradisului. Umbrele începeau să se lungească. Era plăcut sub tei.

N-au văzut că la 50 de metri, spre dreapta, pe o stâncă mult mai înaltă sta un vultur. Dintr-o dată, se înălță și după un scurt planaj, reuși să prindă în gheare o nevăstuică. După ce se așeză pe locul dinainte, cu cio­cul o omorî și apoi o mâncă. Adam privi îngrozit.

În Rai, deși era interzis vânatul, sub orice pretext, as­tfel de scene erau mult prea dese.

— Ce cumplit!, spuse Adam.

— E fascinant!, murmură, sedusă, Eva.

Înainte ca altceva să-i provoace plăceri, oarecum în­grijorată constată că, în chip cu to­tul ciudat, cruzimea o umecta.

 

 

 

II

 

1.

Tocmai se dădea în folosință mica grădină din zo­na eucaliptului. Câmpiile Elizee erau scăl­date de un soare generos. Inaugurarea cascadei a trebuit amânată pâ­nă spre amurg. Dumnezeu avusese de rezolvat un di­fe­rend între cârtiță și șobolan, în privința mirosului specific.

Trâmbițele sunară, apa porni și cascada deveni funcțională. Prezent la festivitate, mă­garul, din pricina e­mo­ției avu un puseu de erecție. Eva era uluită. Tot sânge­le îi năpădi în obraji.

— Doamne, trebuie făcut ceva, îi șopti un înger vi­gi­lent Preaputernicului.

Un zâmbet subțire îl liniști.

— Nu-ți fă griji. Am vorbit cu șarpele!

 

2.

Voioasă, Eva ciugulea dintr-un măr, chiar la gardul ce despărțea raiul de un canion sterp. Era atât de cald încât a rămas în pielea goală. O ciudată mâncărime o determină să-l în­trebe pe Adam:

— De ce îmi place atât de mult să mă scarpin?

— Pentru că suntem zidirea lui Dumnezeu.

— Da, dar plăcerea e doar în anumite locuri.

— Bine. Mâine îl voi întreba pe Tatăl.

A fost prima replică de om agasat. Se înnopta.

 

3.

Pământul tocmai se zvânta, după mica vijelie de la ora cinci. Câteva falange de îngeri a­dunau crengile de ulm și paltin, smulse de vânt. Era răcoare. Dar Eva avea sufletul tulburat. Sta pe verandă și se îndemna să aibă curaj.

— Ce-i?, o întrebă, absent, cu gândul cine știe unde, Adam.

— Tu știi că eu am o tăietură adâncă, aici, la încheietură?

— Da? De un’ să știu. Eu n-am. Cât de adânc ești tăiată?

— Foarte adânc. Am căutat cu degetele și n-am dat de capătul ranei.

— Vezi, ți-am spus să nu alergi printre hățișurile cu mă­cieși. Te-ai zgârâiat...

S-a întors apoi, Adam, la treaba lui - împletea o ro­gojină.

 

4.

S-a dus Adam în fața Domnului și a zis:

— Doamne, Eva a început să pună întrebări.

— Când? Încearcă să-ți aduci aminte dacă te în­trea­bă dimineața, înainte de micul de­jun sau seara, înspre asfințit.

S-a gândit Adam. După un ceas, fuga în fața Domnului.

— Spre asfințit, Tată!

Dumnezeu s-a încruntat de s-au ivit norii înspre munții cei semeți, din pustie. Adam s-a ales cu prima lui cu­tă pe frunte. Trei zile a avut febră.

 

5.

Toată ziua s-au bronzat, în preajma cascadei celei noi. Trupurile lor bronzate trezeau in­vidia animalelor. Mai cu seamă, șarpele sâsâia, dându-se important. Pro­fită de faptul că Adam trebuia să dovedească o oarecare diaree, din cauza lubeniței mâncată, ieri, după asfințit. Se încolăci, la un metru de Eva.

— De ce ești tu altfel decât Adam?

— Dar nu sunt altfel decât el! Suntem făcuți de a­celași Tată.

Râse șarpele, apoi se încolăci pe trunchiul unui ju­gastru.

Când veni Adam, fu privit de-o altă Evă.

A fost, prima privire de femeie sub soarele ce căuta linia purpurie a orizontului.

 

6.

Nu se știe cum, Adam și Eva au ajuns în preajma Po­mului Interzis. Poate doar ră­tă­ceau, plictisiți din cauza a­celei după-amiezi cu totul banale, poate, dinadins. Eva fă­cuse astfel încât să ajungă acolo. Nimeni nu va ști vreodată.

— Acesta e Pomul Interzis, a spus Adam, indicând cu degetul spre măr.

— Avem voie doar să-l privim.

— Da. Hai să mergem în serele cu ferigi.

Când să o ia din loc, cu totul neașteptat, Eva a în­trebat:

— Ce e acela “interzis”?

Zâmbetul ei viclean l-a făcut pe Adam să tresară. As­tfel s-a născut îngrijorarea bărbă­tească. În același timp cu lașitatea.

 

7.

Adam își făcea siesta. Doi papagali se hârjoneau, la nici zece metri, în păpurișul he­leș­teului. Norii albi de­se­nau un cer pașnic. Câteva resturi infime îi rămăseseră între dinți. Îl e­nerva pentru că unghiile nu puteau rezolva deranjul.

Doi pui de crocodil leneveau pe nisipul fin, uscat ca sarea. Tocmai atunci Eva ieși din o­daie.

Adam o văzu:

— Ce propui să facem diseară?, fu întrebat.

Consternat, era să cadă din hamac. Nimeni, nicio­dată nu-l iscodi cu privire la clipa ce va veni.

Se abținu, dar îi mai aruncă o privire. A fost pri­ma din șirul infinit al privirilor piezișe.

 

 

III

 

1.

Lucifer bântuia pe Câmpiile Elizee. Nu avea stare, ceva îl imboldea, ca și când o misie obscură își aștepta îm­pli­nirea. O văzu pe Eva. Își aranja părul.

— Bună seara, intră în vorbă îngerul

— Bună seara, îi răspunse.

Lucifer se așeză lângă ea, în iarba invadată de menta sălbatecă. Poate parfumul acela i-a dat curaj, a în­tins mâna și a smuls un fir creț din smocul pubian al fe­meii neprihănite.

— Au! Ce faci?

— Nimic. Dar astfel sunt sigur că nu mă vei uita ni­ciodată. Vor trece mileniile și flocul acesta îmi va fi ză­log prețios.

Apoi plecă, într-ale lui. Mai avea cu șarpele o vor­bă-două. Adam tocmai aprindea feli­na­rul.

 

2.

Eva se scălda, de-o oră bună. Asfințitul începea să ră­corească iezerul. Pielea Evei era pli­nă de stropi cristalini. Lucifer o pândea dintre niște tufe de pipirig.

— Îți place să înoți?, o întrebă.

— Da. E minunat.

— Adam?

— Repară acoperișul. Stuful a fost ciuruit de mierle.

Lucifer se apropie și îi mângâie pântecele ud. Cu de­getul arătător al mâinii drepte de­se­nă ceva. Se uită în o­chii Evei și simți că i se tulbură condiția îngerească. Eva se întoarse. În a­murg, litera P era atât de vizibilă pe acea piele paradisiacă. Până se culcă, o crustă solzoasă se in­sta­lă sub sâni, pe conturul desenat de Lucifer.

 

3.

Cinară în tăcere. O ploaie măruntă se porni, ca din senin. Adam se bucura. Va putea dormi mai lesne, că­ci nu va fi o noapte apăsătoare.

De niciunde, se ivi Lucifer. Se așeză pe al treilea sca­un, ce, dacă e să fim logici, nici nu existase până la a­pariția lui.

— Ce faci, Adame?

— Nimic.

Lucifer dispăruse cam la fel cum se ivise. O buf­niță câsca larg ochii, în pinul cel falnic.

— Oooooo!, se auzi, ca un șuier.

Eva se uita la Adam. La ceva anume din Adam!

— Ooooooo!, repetă Eva.

Când văzu, la rându-i, Adam izbucni:

— Nu-mi plac vizitele îngerilor. Mai ales seara.

Mădularul lui, semeț, despicat, pleșuv, se ițea că­tre Eva. Amândoi au avut o noapte albă. Din nesomnul Evei s-a născut melancolia. Din veghea lui Adam, spaima.

 

4.

— N-am văzut pe fața raiului un neghiob mai ma­re, zise Lucifer, arătând cu capul spre Adam, ce sădea niște tufe de iasomie.

— Crezi?, îl ispiti, rânjind, șarpele

— Nesmintit! Nu știu de ce trebuință i-a fost Dom­nu­lui.

— Dar Eva?

— O splendoare, târâturo! O minunăție...

— Știu că Atotputernicul însuși a fost îmbujorat când a isprăvit-o.

— Crezi că a făcut-o pentru Adam?

— Dar pentru cine, Lucifer?

— Ei, pentru cine! Întortocheate sunt plăcerile Dom­nului...

Șarpele a fugit îngrozit, în hohotele îngerului. Așa s-a născut bârfa, în absența intimă a femeii.

 

5.

Eva mânca dintr-un piersic fructe zemoase , cu un gust dumnezeiesc. Adam, mai încolo, scobea într-un tei o copaie pentru rufe. Lucifer se aplecă spre urechea Evei, în timp ce cu unghia îi admonesta, delicat, șoldul.

— Mă lași să  mușc și eu?

Tresări. Simți apoi palma îngerului pe șoldul fra­ged. O furnica, tulbure, pe suflet.

Îi dete.

— Ce bun e!, spuse Lucifer cu mulțumire.

— Mă bucur că-ți place, spuse și Eva, destul de alb.

— Și pentru că ești atât de generoasă, trebuie să-ți spun că altceva este cu mult mai dulce decât fructul acesta.

Curioasă, privind spre Adam ce era prea cufundat în lucru pentru a vedea urzeala lor, Eva îl întrebă, din pri­viri.

Atingându-i pântecele motov, Lucifer îngăimă, in­trând în rut:

— Păcatul, păcatul...

Soarele scăpăta, lungind umbrele.

6.

O zi ca oricare alta. Paradisul își etala frumusețea, gra­ția, armonia. Căprioarele păș­teau, muflonii ciu­guleau, cerbii boncăneau. Tocmai asta îl plictisea. Se sim­țea nefericit, pradă unui colț de rai care nu-l ispitea.

Vagabonda, când, în sfârșit, Lucifer a zărit o tufă de trandafiri, cu trei boboci ofiliți. Simți că renaște. Îi ve­nea să chiuie, iar aripile i-au devenit fluorescente.

După ce s-a desfătat, cam o jumătate de oră, în gră­dinile serafimilor, dinspre Apus, a des­coperit un arici le­șinat. A simțit, iarăși, cum îi bate inima, cum bucuria îl inundă și e gata să-l laude pe Domnul!

Nefericit destin, chiar în Paradis să fii împotriva firii.

 

7.

Lucifer trăgea un pui de somn, lângă niște sconcși, pe o grămadă de gunoi, lângă gardul cel mai în­depărtat al raiului, dincolo de văgăunile ce vor fi, mai târ­ziu, căile de acces către Infern.

Obosit. Ar fi plecat oriunde, ar fi făcut orice, nu­mai să nu fie obligat să clameze per­fec­țiunea, iubirea, co­muniunea. Nu se poate să nu se ivească, de undeva, o cât de mică o­cazie, gândi cel ce odată fusese preferatul Atot­puternicului.

Trist, se gândea că se face seară și trebuie să mear­gă la Apel. Sfântul Petru îl privea cu acei ochi buni, care-l scoteau din pepeni. Se săltă în două picioare, fără a se folosi de aripi. Îl o­ripilau. Când se șterse de resturi, pe spate și întoarse privirile, constată un lucru cu totul ini­maginabil. Undeva jos, începea să-i crească un fel de co­diță, în prelungirea a ceea ce anatomiștii de mai târziu vor numi șira spinării.

Era salvat...