BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 7-8 (488-489) iulie-august 2006

HISTORIA

de

Gabriel MOISA

Cenzura istoriei în România comunistă

 

Ion Zainea, Cenzura istoriei, istoria cenzurată.

Documente (1966-1972), Editura Universității din Oradea,

Oradea, 2006, 321 p.

 De-a lungul timpului istoria a fost de prea multe ori o anexă a puterii politice. În lu­mea contemporană, mai ales în regimurile totalitare, această realitate a fost una cât se poate de evidentă. Controlul asupra scrierii istoriei a fost o preocupare constantă a acestor regimuri po­litice.

România nu a făcut notă discordantă, ba chiar a excelat din acest punct de vedere, pu­terea politică talonând îndeaproape istoriografia română de-a lungul celor aproape cinci de­cenii totalitare. În general, istoriografia română este de acord cu ideea conform căreia în tot acest interval de timp a existat totuși o paranteză relaxantă din punct de vedere ideologic, suprapusă anilor 1965-1971, perioadă în care în scrisul istoric s-a manifestat o oarecare libera­li­zare.

În realitate, așa cum au menționat deja o serie de istorici, lucrurile necesită o abordare mai nuanțată, deoarece așa cum o demonstrează și cartea universitarului orădean Ion Zainea, cenzura chiar dacă a luat alte forme conceptuale nu a fost mai puțin prezentă. Perioada a fost liberală prin comparație cu anii ‘50 și atât. În rest scrierea istoriei a fost atent contro­lată, subiectele dezvoltate de istorici fiind exclusiv cele agreate sau tolerate de regim. Recupe­ra­rea secvențială, politizantă și ideologizantă a trecutului istoric a creat posibilitatea abordării u­nor subiecte tabu până atunci, în contextul revalorizării unor teme de istorie națională, dând o oarecare impresie de relaxare. În fapt au fost recuperate numai acele teme istorice ca­re puteau fi utile legitimării regimului într-un moment sau altul, în funcție de evoluția po­li­ti­că. O serie de slujitori ai lui Clio profitând de această deschidere au abordat cu sârg și en­tu­ziasm acest nou tip de istorie, unii din bună credință alții din cel mai pur arivism cu pu­tință, devenind parte a istoriografiei legitimante al noului conținut ideologic al  regimului po­litic de la București creionat încă de la începutul anilor ‘60.

Lucrarea profesorului Ion Zainea este extrem de explicită din acest punct de vedere evi­dențiind cât se poate de clar faptul că istoria, scrisul istoric a rămas la fel de cenzurat în a­ceastă perioadă. Un studiu introductiv bine articulat care aduce în prim plan elementele cons­ti­tutive ale cenzurii comuniste în perioada 1966-1972 constată consecințele nefaste avute de instituția cenzurii asupra istoriografiei românești în această așa zisă perioadă liberală a culturii române. Încheierea la care ajunge autorul cărții este una aparent surprinzătoare și în con­tradicție cu ceea ce de regulă se cunoaște despre așa numita paranteză recuperatoare isto­rio­grafică circumscrisă anilor 1965-1971. În anii respectivi, spune Ion Zainea „a crescut simțitor numărul studiilor, articolelor și lucrările editoriale de istorie care nu au primit bun de ti­par“2. Aserțiunea este argumentată din plin în miezul lucrării, este vorba despre corpusul de do­cumente3, unde pagină de pagină sunt aduse noi mărturii asupra modului extrem de rigu­ros în care cenzorii eliminau pasajele considerate nepotrivite din punct de vedere ideologic.

Cartea profesorului Ion Zainea, Cenzura istoriei, istoria cenzurată. Documente (1966-1972) este prima contribuție agregată din istoriografia română care ne dezvăluie negru pe alb mecanismul cenzurii din România, făcând lumină asupra modului în care funcționa. Do­cumentele prezentate în carte evidențiază extrem de clar existența acestei realități. În plus, ea se constituie într-un argument irefutabil în fața celor care susțin fără rezerve ideea liberalis­mului fără echivoc care ar fi domnit atunci în mișcarea istoriografică românească, dovedindu-le contrariul sau măcar obligația de a-și nuanța interpretările.

În fine, lucrarea vine să susțină o evidență care pare tot mai mult descifrabilă pe mă­sură ce ne îndepărtăm de 1989. În România comunistă nimic nu a scăpat cenzurii și contro­lului ideologic. Au existat numai ani în care aparent acestea au fost mai puțin vizibile, fiind însă cu atât mai persuasive. Istoriografia se încadrează acelorași tipare. Lațul cenzurii a fost la fel de prezent în întreaga perioada comunistă, diferită a fost numai lungimea lui.