bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 6 (487) iunie 2006

ASTERISC

de

Gheorghe GRIGURCU

Fișele unui memorialist

(30 - continuare)

O ironie a istoriei  contemporane: disidenții, cum ar veni, cum ar veni, ai disidenței, adică cei ce s-au alipit oficialității postdecembriste cu avantajele de rigoare, autonegîndu-se. O negație a negației! Dar oare au pornit cîndva cu adevărat pe calea a ceea ce s-a numit disidență? ori totul n-a fost decît un truc biografic care a generat un troc carierist? Cele mai sumbre bănuieli se pot abate asupra numelor astfel oficializate...

*

„Rocker-ul Ozzy Osbourne a fost ales, în urma unui sondaj realizat pe Internet, drept cea mai potrivită persoană care să ureze bun venit extratereștrilor pe Pămînt. Ozzy, în vîrstă de 55 de ani, a cîștigat 26 la sută din voturi, în timp ce președintele Statelor Unite George Bush și fermecătorul model Jordan au fost votați de doar 9 la sută dintre participanții la sondaj. Ultimul pe listă s-a plasat cîntărețul pop Simon Cowell, cu 3 la sută din voturi, situîndu-se pe locul șapte. «Deoarece lumea așteaptă cu nerăbdare semne din partea unei civilizații extraterestre, am hotărît să-i întrebăm pe utilizatorii noștri de Internet cine cred ei că ar fi cea mai potrivită persoană în calitate de ambasador al Pămîntului», a precizat Gareth Bellamy, editor de știri la Yahoo! News. Sondajul a fost inițiat imediat după ce specialiștii americani au anunțat că au fost descoperite semne de apă pe Marte. La realizarea sondajului au participat 1.000 de utilizatorii de Internet” (Adevărul, 2004).

*

Descoperi uneori la cîte un înaintaș sau contemporan gînduri ce ți-au trecut prin minte și pe care nu o dată le-ai așternut pe hîrtie. Astfel îți dai seama că există un text al vieții care nu poate fi formulat decît în variante apropiate și la care concurăm cu toții.

*

Cîteodată diletantismul e mimat din teama creatorului  că nu va fi înțeles. E ca un hamac așezat sub cel ce practică salturi mortale.

*

Artificiul se topește în sine însuși. Naturalul în supranatural.

*

Nu-ți poți fi decît dușman dacă ocolești efortul. Destinderea nu e conceptibilă decît în raport cu efortul, fiind cu atît mai reală (mai „meritat㔠moralmente) cu cît efortul ce-a precedat-o a fost mai intens.

*

Încrede-te în instinct, în prima reacție intuitivă, așa cum ogorul se încrede în aversa de ploaie ce-l va fertiliza.

*

A spiritualiza simțurile, a le face artistice, cum spunea Nietzsche, presupune totuși a avea un spirit, o vocație de artă care le preexistă.

*

Bucuria : o stare care se joacă cu durata, care nu o ia în serios.

*

„Fiecare virtute și fiecare viciu își are timpul lui; apoi nu mai e la mod㠔 (Diderot).

*

Sufletul ia cunoștință de sine nu atît prin împrejurările „mari”, excepționale, ci prin lucrătura celor minore din care ne e alcătuită existența cotidiană.

*

Dacă ideologiile exprimă lipsa de curiozitate față de faptele noi, cum arată Jean-Francois Revel, doar acest element e suficient. Pentru a le defini caracterul retrograd, falsitatea progresului cu care se fălesc.

*

Culmea mistificării: să te lingușești pe tine însuți.

*

A pierde e o vinovăție. A uita e o virtute.

*

Ideal: limitele operei să răsfrîngă cu fidelitate limitele ființei creatorului său.

*

Își conștientizează păcatele doar pentru a le putea disimula.

*

Pînă și plînsul se poate privi în oglindă, dar cît de dezolant ar fi acest gest!

*

Stări demonice: iubirea de sine și ura de sine.

*

Conștiința unei limite: o stare divină. Tendința depășirii oricărei limite: o stare luciferică.

*

A scrie înseamnă a aștepta (pe cel mai înalt palier, depășit doar de treapta mîntuirii).

*

În momentele faste, cuvintele par a crea sufletul.

*

Minima demnitate pînă și a ultimului criminal, decurgînd din faptul că posedă un chip uman.

*

A fi inteligent: a avea voluptatea distrugerii aparențelor, o voluptate feroce.

*

O inteligență care nu sfîșie ca un leu nu e demnă de luat în seamă.

*

Inteligența: latura cea mai distrugătoare a ființei umane, canibalismul său moral.