bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 9 (467) Septembrie 2004

ASTERISC

de

Gheorghe GRIGURCU

Mediocritatea morală a mâniei

 

 Cu cît vrei să fii mai spiritual, cu atît ești mai conformist. E nevoie, din cînd în cînd, de reacții grave, chiar dacă nu întrutotul agreabile celor din jur, de reculegeri hirsute, „barbare” ale sufletului tău elementar.

*

Amiel vorbea despre orgoliul prin care nu te poți accepta pe tine însuți și care i se părea „le plus raffiné”. Nu cumva aici se deschide calea umilinței, cu sensul de circulație pus de-a-ndoaselea…din orgoliu?

*

Gîndurile care ți-au venit în timpul mersului în aer liber și care, transcrise, continuă a-l degaja, aidoma hainelor cu care intri iarna în casă.

*

Cultura apare și ca o nevoie de diluare a unor esențe, de reducere a tăriei lor arzătoare, prin inserieri, combinări, comentarii, citate, rezumate etc.

*

Oare aburul ieșind din ceainic este identic cu cel care compune norii?

*

Aventurierii cei mai abili sunt indivizi care exploatează nevoia noastră, naivă ca orice reminiscență a copilăriei, de spontaneitate. Cei ce nu ne dau răgaz să reflectăm, copleșindu-ne cu o naturalețe iluzorie.

*

Excesiva gravitate a mîniei, incapacitatea ei de-a relativiza, de-a se îndoi, de-a se juca. Un motiv în plus pentru a recunoaște mediocritatea morală a mîniei.

*

Nu agita cuvintele mari, ca pe niște mîneci prea lungi, ca pe niște pantaloni prea largi!

*

Există raporturi convenționale bazate pe bun-simț și raporturi sincere cu un iz ne-rușinat. Ipocrizia nu exclude grija față de aproapele, franchețea nu exclude cinismul.

*

O morală grăbită, superficială, poate fi încă mai nocivă decît o abolire a moralei.

*

Prestigiul de tip sacral al oricărui necunoscut. Orice explicație e într-un fel o de-sacralizare.

*

„Sunt toți deopotrivă de șireți, dar nu mai mult, astfel că, la încheierea socotelilor, șiretenia aceasta nu le servește la nimic.” (N. Iorga)

*

Prea multă moralizare divulgă, adesea, mediocritatea. A crea înseamnă a dispune de datele naturale ca și cum n-ai urmări nici un scop.

*

Poziția delicată, „pe muchie”, a oricărei originalități, atrase de  artificiu, dar ratificate prin organicitate. Viața care nu e, într-o măsură oarecare, o „imitație” nu e autentică.

*

Precum pe înspăimîntătoare întinderi de planetă necunoscută înaintează marele Creator, redîndu-le pas cu pas adevărul nostru relativ, familiarității noastre mediocre, liniștii noastre exasperante.

*

Legăturile subterane dintre calitățile și defectele noastre. Dacă indiscreția poate fi tangentă la vitalitatea sinceră, generoasă, excesul de discreție sugerează ipocrizia.

*

Dintre pocăințe, cea mai greu de acceptat e, probabil, pocăința omului politic.