BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 7-8 (465-466) Iulie-August 2004

PROZĂ

de

Ioan MOLDOVAN

Trei scurte proză din Roman sumar

 

Acum patru ani

 

Un copil muribund pe care l-am luat din lăcriță

după ce medicul l-a dezgropat și eu am văzut imediat că nu putrezise

că are obrajii plânși, că trăiește

l-am luat în brațe și am fugit spre casă

îngrozit că acu-acu o să moară

am trecut pe la magazinul „Sora” din Cluj și nu aveau lapte

am luat un covrig ce să fac

o bucățică i-am împins-o în gură ca s-o morfolească

ajung la bloc, ușa de la apartamentul nostru e închisă, sunt disperat, plâng

bat în ușă ca un descreierat, vine soră-mea de afară și-mi deschide

înăuntru e mama

pun ce-a mai rămas din copil pe canapea

a rămas o mică larvă cu doi ochi căprui imenși

și plâng de mă prăpădesc și zic iată mamă ce am pus noi sub pământ

hohotesc vine împăratul ce să-ți dau să taci zice hohotesc și e azi

 

Un conflict fără urmări

 

De la o vreme numai prin restaurantele subterane ne mai primeau: pustii și acelea, cu chelneri și chelnerițe așteptând mușterii pricepuți în finalizări, așteptându-ne deja când am ajuns în ultima săliț㠖 mică, de lemn, cochetă, martoră mută a atâtor chefuri mai strălucite

 

un conflict fără urmări cum avea să se dovedească mai apoi

cu unul dintre urmăritorii mei

mă temeam că mă va lovi sau că îl voi lovi și că vom declanșa un scandal

or nu era cazul

 

pentru că sus pe tăpșane printre tarabele cu haine purtate

                                                                    și pantofi foarte ieftini

am întâlnit-o de fapt am reîntâlnit-o după atâta amar de vreme

pe fata mea iubită din liceu

firește acum era trecută dar în sufletul ei oh în sufletul ei

fremăta o veche tandrețe și zădărnicia ei

 

eram sătul, ghiftuit și bolnav

ascultam în bucătărie muzica dement-melancolică a unor invenții inexplicabile

și amestecându-mă în treaba asta pierdeam încă o dată pentru totdeauna

șansa de a reînvia împreună în poveștile celor turmentați de legendă

 

Sf. Ianuariu și însoțitorul său

 

Până la urmă a fost un coșmar interesant din moment ce m-am trezit. Numai să nu fi murit mama sau dacă trăia mama aveam și eu dinți. Până la un punct eram totuși între cei de odinioară prieteni ai mei cu care împreună însămânțam cimitirul. Oricum, nu-i mai cunoșteam: bărbați în toată firea, cu copii, case etc.

Și satul, satul… case – altele, păduri – altele , drumuri întortocheate. M-am dus la bădia Gheorghe care – culmea! – mai trăia. Era întuneric în odaia lui, n-am reușit să-l văd la față, mai ales că eram o bandă de handralăi. Am ieșit repede și acolo în prag m-am lovit de o femeie în negru care voia să intre și ea, dar mi-am dat seama că nu e lelea Ana, care pe vremea aceea încă mai trăia și ea. Mai sus, în casa bunicii, unde n-avea rost să intri, căci nu mai trăia, n-am intrat. Oricum, știam pe de rost în cap tot ce era înăuntru și în grădină: vișinata pitită după ușă-n tindă, colecția de „Bucuria copiilor”, cu glumele de la rubrica „P’asta o știi?” (nu pricepeam, copil copilărind vara la țară, ce e „pasta”), mica măsuță cu lădiță unde mureau dinadins parcă puii de vrabie, de coțofană, de iepure pe care îi îngrijeam să crească, părul ce făcea pere cu miez roșu, trestia afumată de pe acoperiș și altele și altele.

Ne-am dus mai departe. O vreme ne-a însoțit un băiețandru nebun, că era nebun mi-am dat seama mai târziu, când mi-a întins o mână să-l iau de ea și când m-a sărutat cu un bot rece și când taică-său îl tot certa, alungându-l să-mi dea  pace. Am văzut școala, căminul cultural cu lume multă, era un spectacol de seară acolo, cu negricioasa verișoară cântând cântece de jale despre fete și mame care se despart prin măritișul primelor, spre lăcrimarea elocventă a ultimelor, cu un cor de copii priviți de noi prin fereastră, cântând ceva în Obscuritate. Nucilor, în noapte, nu le păsa nicidecum de sentimentele lor, de ale noastre.

Pe un acoperiș de faianță verde-neagră, a doua zi, poate, am văzut scrise numele fiilor satului. Era și al meu, am dedus, după precizarea locului de unde vin acum la această sărbătoare la care erau de față numai fii și fiice, nu mame și tați. Totuși, parcă nu eram eu cel scris, căci precizarea „Școala de matematic㔠nu putea să mă implice în vreun fel. Eh, mi-am zis, pentru ăștia din sat prestigiul se confundă cu „Școala de matematică”. Mă și vedeam întors în redacție și fălindu-mă că sunt „fiu de onoare” și înc㠄de matematică”, bun, și deodată, cum stam pe laviță, încep să gust și eu dintr-un aluat. Mi se înfig dinții în coca moale, simt cum îmi cade dantura, amicul de alături mă întreba ceva, eu eram cu dinții-n pumni, încleiați de aluatul dulce al petrecerii. Costumul începe să se păteze, cad boabe alburii, se sparg fără zgomot de pânza nouă și încep să caut apă de spălat, să mă curăț, să nu vadă careva cum vin la sărbătoare. Colo, că e prea murdară, colo că e un șuvoi pe ulița dinspre pădure, colo se leagă niște copii de mine și-ntre timp proteza crescuse, începea să se desfacă, o țineam în brațe disperat să nu-i pice vreo piesă. Părea o falcă de măgar, cu dinți în care fluturau ușor bucăți de carne violacee.

Într-o curte în pantă, în terase pline cu apă călâie, gospodari și gospodine acopereau cu fereală oase, pregăteau imense cantități pentru nuntă. Am început să sar dintr-o terasă în alta, încercând să stropesc cât mai puțin și să nu fac zgomot, totuși nemulțumirea gospodinelor, reproșul gospodarilor erau evidente. Am ajuns aproape-n poartă. Prin ochiurile de apă șerpișori veseli și vioi, ridicați de la mijloc deasupra apei, privindu-mă, amorțiți de la o vreme de lipsa mea de hotărâre. Întâi un cățel, apoi alți doi, în fine un câine aproape bătrân se repeziră la mine, în timp ce o înjuram de mamă pe una dintre femeile acelea care mă boscorodea cum că de ce naiba calc în apele cu oase pentru nuntă, de ce? De ce, mă?!

Obscuritate, teroare crescândă, copile batjocoritoare, femei răutăcioase, bărbați neînțelegători, eram și eu, străinul călcând în străchini..