bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 4 (462) Aprilie 2004

ESPRESSO CU ANGELA MARINESCU

de

Al. CISTELECAN

Despre Angela Marinescu

(selectiv)

în

„Dicționarul Scriitorilor Români”

 

MARINESCU Angela (pseud. Basarabei-Angela Mar­covici), n. 8 iul. 1941, Arad. Poetă. A folosit și pseud. Basaraba Matei. Fiica lui Marius Marcovici, funcționar superior la prefectura orașului Arad, și a Mariei (n. Martiș). Școala generală în cadrul Liceului „Ghiba Birta” (fostul – și actualul „Moise Nicoară”) din Arad. După absolvirea Liceului „Ioan Slavici” (1955-1962) din același oraș, urmează, timp de patru ani (1962-1968), cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, fără să le încheie. Între 1968 și 1971 își dă examenele de diferență la Facultatea de Psihologie a Univ. din București, a cărei licenția­tă este (1971). În 1973 lucrează, timp de șase luni, ca psiholog în cadrul Spitalului CFR din București, după care, până în 1980, e pensionată medical (suferă din copilărie de tuberculoză pulmonară). Între 1980 și 1983 este asistentă medicală la Institutul Oncologic din București, iar din 1983, din nou pensionată medical. A debutat, cu poeme, în Tribuna (1965), iar editorial, în 1969, cu vol. Sîn­ge albastru. (…)

Prezentă în antologii de poezie românească a­pă­-rute în străinătate (în engleză, germană, poloneză). La în­ceput în forme provocatoare, apoi într-o manieră pa­roxistică, poezia Angelei Marinescu cultivă confesiunea inclementă, dusă până la denunțul de sine, exersând o lecție de anatomie a spiritului într-un imaginar sangui­nic, al cărui potențial atroce împinge textele spre im­plo­zie.

*

(…) Poezia ei anunța o urgență confesivă care bra­va de pe atunci convențiile, anunțând vertijul confesiv de mai târziu și prevestind alergia la eufemism.

*

(…) Confesiunea devine, sub presiunea acestor exigențe maximalizate, ce-și propun să meargă, indiferent de preț, până la capăt, agonie, defularea ia aspectul violent al unei ju­puiri, iar poemele detabuizează nu numai fără milă, dar și fără scrupul toată misteriozi­ta­tea  ființei (mai ales în ipostaza ei feminină), recurgând la limbajul inclement al fișei clinice.

*

(…) Poeta profesează un program de reprimare, incitând imaginarul la negativism și la accese de atrocitate. Tensiunea poetică e una scontată pe șocul alăturării brutale a sua­vității și atrocității, dar ea iese mai degrabă dintr-o linie de prelucrare textuală ce îm­pinge grația în grotesc, panicând discursul până la febra dramatică.

*

(…) Imperativul sincerității (care e și unul al combustiei, al participării totale la destinul versului) cultivă într-atât oroarea de fals, încât face din acuizarea acestei alergii o mo­ti­vație suficientă pentru imprecațiile unei etici negative.

*

(…) Oroarea și spaima sunt circuitele existențiale pe care se mișcă, în riposte exas­pe­rate, poemul, preocupat în primul rând de precizia coșmarului, de conspectul scrupulos al supliciului.

*

(…) Sângele și fierul sunt materiile, aproape exclusive, ale acestei lumi care se pronunță în impetuozități dramatice, trăind febra neagră a neantizării într-o sintaxă intensivă și cu o luciditate halucinantă. Materialitatea  versurilor, în pofida aforismelor lapidare ca­re o sfâșie, e brutală și compactă, scriind direct în limbajul strivirii și sufocării.

*

REFERINȚE CRITICE (în volume): Dan Cristea, Un an de poezie, 1974; Al. Piru, Poezia românească contemporană, II, 1975; Mircea Iorgulescu, Scriitori tineri contem­po­rani, 1978; Gh. Grigurcu, Poeți români de azi, 1979; G. Alboiu,  Un poet printre critici, 1979; Lucian Raicu, Printre contemporani, 1980; Dan Cristea, Faptul de a scrie, 1980; Ma­rin Bucur, Literatura română contemporană, I, 1980; Grete Tartler, Melopoetica, 1984; Gh. Grigurcu, Existența poeziei, 1986; Marin Mincu, Eseu despre textul poetic, II, 1986.