BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Revistă de cultură

fondată în 1865 de Iosif Vulcan

Apare la Oradea

Seria a V-a

Nr. 10 (468) Octombrie 2004

CRONICA LITERARĂ

de

Ioan MOLDOVAN

Sonete alese

 

Al. Andrițoiu

Aura sonetului

Biblioteca Revistei

FAMILIA,

Oradea, 2004

 

Repere biografice

Alexandru Andrițoiu , născut în 8 oct.1929 , la Vașcău, județul Bihor – mort în 2 oct. 1996, la București. Poet, traducător, publicist, scenarist. Fiul lui Nicolae Andrițoiu, frizer, și al Ștefaniei (n. Todan). Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș, absolvit în 1948, Facultatea de Filologie a Universitățiidin Cluj (1949-1951), Școala de Literatur㠄Mihai Eminescu” din București (1951). Debut în ziarul „Lupta Ardealului” din Cluj (1949). Debut editorial cu volumul În Țara Moților se face ziuă (1953, Premiul de Stat). Până în 1965 a fost redactor la revistele Contemporanul, Gazeta literară, Viața militară. Din 1965, septembrie până în ianuarie 1990 a fost redactorul șef al revistei Familia din Oradea.

 

De câțiva ani încoace criticul orădean Marin Chelu face muncă de tandră arheologie literară aplicându-se pe restituirea unor scrieri ale câtorva redactori ai revistei Familia, trecuți în lumea liniștii eterne. După două volume ce reunesc, respectiv, eseurile despre arhitectură și cele cu caracter filosofic ale lui Radu Enescu,, iată a venit rândul unei selecții de sonete din creația poetului și fostului redactor șef al Familiei, Alexandru Andrițoiu. Aura sonetului este un volum lucrat cu pasiune și acribie de către Marin Chelu, el reunind un număr de 75 de sonete alese din bogata creație lirică a celui care este considerat de către numeroșii săi cititori și prieteni drept cel mai de seamă poet pe care l-a dat Bihorul literaturii române de până acum. La începutul acestui octombrie, poetul ar fi împlinit 75 de ani și de aici numărul sonetelor selectate. Cartea a fost lansată la Vașcău, locul nașterii poetului, prilej cu care farmecul personalității sale, vocația sa pentru prietenie, gustul pentru joc, joacă și fantezie au fost evocate cu emoție sau/și umor de către cei prezenți, fie ei scriitori confrați ori doar foști prieteni și cunoscuți. Cum casa părintească nu mai există, din păcate, la Vașcău, Alexandru Andrițoiu „s-a întors acas㔠sub această formă cărturărească, întâlnirea – deopotrivă comemorare și aniversare – consumându-se în biblioteca orășănească putrând numele poetului. O a doua lansare a avut loc la Oradea, la Casa de Cultură a Municipiului și ea a stat sub aceeași reverberație emoțională a aducerilor aminte.

Marin Chelu și-a dedicat efortul restitutiv memoriei „colegilor de condei al lui Alexandru Andrițoiu din redacția revistei „Familia”, în perioada septembrie 1965-decembrie 1989, (pe)trecuți în lumea umbrelor: Ovidiu Cotruș, Vasile Spoială, Crăciun Bejan, Radu Enescu, Stelian Vasilescu.”, oameni și scriitori pe care îngrijitorul acestei frumoase cărți i-a cunoscut bine, unora fiindu-le mai tânărul lor prieten. Miezul celor 75 de sonete este oferit după o „Prefaț㔠și o „Notă asupra ediției” și înainte de un „Indice cronologic și după incipit”, o „Addenda” (cuprinzând „Alte 26 de poeme”, tot sonete, unele publicate în volume, altele în reviste, „Repere bio-bibliografice”, „Referințe critice”, „Extrase critice”, „În loc de postfaț㔠de Al. Cistelecan – preluare a prezentării critice a poetului din Dicționarul Scriitorilor Români, vol. I, A.-C., 1995 – și o „Anex㔠în care Chelu Florian Madeva, cunoscutul cantautor, și fratele îngrijitorului ediției, scrie despre Sonetul muzical, adăugând și reproducerea partiturii compuse de el pe textul sonetului Teamă al lui Andrițoiu. Altfel spus, o carte cu ofertă bogată, gândită de realizatorul ei și ca un posibil mod de a-l face cunoscut pe poetul Andrițoiu generațiilor tinere. Sonetul amintit mi se pare și mie demn de atenție pentru că vine să descopere fața ascunsă a poetului: extraordinara sa dexteritate compozițională, dezinvoltura stilistică, erudiția clasicistă a ritmurilor și combinațiilor maschează, în fond, o natură neliniștită, confuză, problematică, cu complicat relief sufletesc și labirint metafizic: „Rătăcitor prin codri de confuzii,/ am scris cu teamă fiece cuvânt./ Unde mi-s anii, purii, cerții, cruzii/ în cari știam ce vreau și cine sunt?// Lunatică, fântâna de iluzii/ adapă azi o gură de pământ./ Doar foștii picuri de-ape vii, auzi-i/ departe-n timp și spații, incantând.// De literă mi-e teamă ca de-un șarpe,/ mă tem de punct ca de un glonț laș./ Mă-ascund în spatele acelor harpe/ din cari cântau aezii uriași./ Încep o strofă și-i amân sfârșitul / și schimb stiloul nobil cu grafitul.”

Aura sonetului e concepută de către Marin Chelu astfel încât să re-argumenteze ceea ce toți comentatorii poetului au decelat, anume că în partea sa necircumstanțială și neaservită comandamentelor ideologice și politice ale timpului , creația lui Alexandru Andrițoiu  „are finețe, măsură, delicatețe, distincție, armonie, imaginație, bun gust; are voluptăți rafinate dar și pesimisme vizionare; beții sonore și fluide dar și plecăciuni spre cugetare; boemă a livrescului dar și abstracții metafizice” (am citat din finalul prefeței lui Marin Chelu).Coperta lui Adrian Buzaș, „impresiile virtuale” ale lui Gheorghe Aursulesei, compozițiile foto ale lui Vasile Gheorghe și design-ul textului de Gorzó Tünde contribuie la împodobirea sărbătoreasacă a cărții, la apariția căreia au dat câte o mână de ajutor (financiar) Consiliul Municipal Oradea, Biblioteca Județean㠄Gheorghe Șincai” Oradea, Direcția pentru Cultură Bihor, Casa de Cultură a Municipiului Oradea, Fundația „Rock Filarmonica” Oradea și, firește, revista Familia.